BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

KELUARGA TOK IMAM

Selasa, 24 Ogos 2010

PENGUASA MANUSIA

Pernah dengarkah kisah saidatina Asma’. Bagaimana keadaannya ketika remaja? tatkala ayahanda tercinta bersama sahabat karibnya Rasulullah Junjungan Mulia mahu berhijrah ke Madinah?

Dialah yang menjadi penghantar makanan mereka, berjalan sendirian tanpa teman di waktu malam hari, menjauhi syak wasangka para musyrikin mekah sehingga tatkala dikejar dan ditampar Abu Jahal kerana merahsiakan perihal rasul dan ayahnya, dia tetap teguh dengan pendirian. sangat tinggi keyakinannya tanpa berbelah bahagi yang Penguasa Alam akan membantu.

Dia Diberi julukan sebagai ‘dzatun nithaqain’ oleh Rasulullah yang membawa erti “wanita yang mempunyai dua tali pinggang“, kerana dia mengoyakkan tali pinggangnya untuk dijadikan tali ikatan makanan baginda. Lalu rasul tercinta yang tersentuh hatinya melihat gadis kecil yang berani itu mendoakan agar tali pinggangnya kelak diganti dengan yang jauh lebih baik di syurgaNya nanti.

Kesengsaraan yang dilaluinya, diharungi dengan tabah. kerana Asma’ hijrah rasul berjaya. dan dengan hijrahnya nabi yang mulia, berkembanglah Islam . hijrah yang menjadi titik penting perkembangan Islam dibantu oleh remaja puteri bernama Asma’.

Lalu, persoalannya kini, dimana letaknya kita nanti andai ujian kita dalam dunia yang moden ini, yang dalam dunia tempat tinggal kita, tiada lagi abu jahal, abu sufian dan lainnya untuk menyiksa mereka yang beribadah, kita tetap kalah.

Yang walau kita dilimpahi nikmat, kita tetap kecundang. Tak mampu redho dengan ujian dan qada qadar allah swt? dimanakah kita?

Hayatilah surah al Mulk.. KUASA PEMERINTAHAN.

Surah ini diturunkan di Mekah, mengandungi 30 ayat. Dinamakan surah “Al-Mulk” (Kuasa Pemerintahan), kerana pada awal surah ini Allah Taala menegaskan kekuasaanNya yang mutlak, menguasai pemerintahan dunia dan akhirat.

Intisari kandungannya:

Menegaskan bahawa Allah Taala yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup makhluk- makhlukNya untuk menguji dan menzahirkan keadaan mereka: Siapakah di antaranya yang lebih baik amalnya. Seluruh alam yang diciptakanNya itu, amatlah rapi dan tidak ada sebarang cacatnya.

Kemudian digambarkanNya peristiwa-peristiwa yang akan berlaku pada hari kiamat dan balasan buruk yang sangat-sangat menggerunkan, yang disediakan bagi orang-orang yang kufur ingkar. Sebaliknya: “Orang-orang yang takut melanggar hukum Tuhannya semasa mereka tidak dilihat orang dan semasa mereka tidak melihat azab Tuhan, mereka beroleh keampunan dan pahala yang besar. “(Maka lakukanlah perbuatan kamu di tempat yang tersembunyi atau yang nyata) dan tuturkanlah perkataan kamu secara rahsia atau terang-terang, (sama sahaja keadaannya kepada Allah) kerana sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan segala (isi hati) yang terkandung di dalam dada, (apa lagi bila keluarnya berupa perbuatan atau perkataan)”.

Setelah menerangkan berbagai jenis nikmatNya yang telah dilimpahkanNya kepada makhluk-makhlukNya, lalu diperintahkan Nabi Muhammad (s.a.w.) menegaskan: Bahawa Allah jualah yang menciptakan kamu dari tiada kepada ada, dan mengadakan bagi kamu pendengaran dan penglihatan serta hati untuk bersyukur, tetapi amatlah sedikit kamu bersyukur.
Dialah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) – untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat)- [AYAT 2]

Ahad, 22 Ogos 2010

Kata Lukman Al-Hakim

Wahai anakku,sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yang dalam.Ramai manusia yang karam di dalamnya. Jika kau mahu selamat dari karam, layarilah lautan ini dengan sampan yang bernama takwa, isinya iman, dan layarnya, tawakal kepada Allah.

Ahad, 15 Ogos 2010

Puasa Yang Berkat

Hadith :
Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Berapa banyak orang yang berpuasa tetapi dia tidak mendapat apa-apa dari puasanya kecuali hanya lapar dan dahaga.”
(Riwayat Ibnu Majah)

Huraian:
Pengajaran Hadis:

i) Setiap muslim harus memahami konsep sebenar puasa supaya ibadah puasanya itu tidak menjadi suatu perbuatan yang sia-sia. ii) Berpuasa mengikut perspektif Islam ialah menahan diri dari makan dan minum serta mengelakkan diri daripada melakukan perkara-perkara yang boleh membatalkannya mulai dari terbit fajar hingga terbenam matahari.

iii) Selain itu puasa juga bermakna menahan diri daripada perkara-perkara berikut iaitu:

a) Menundukkan pandangan mata serta mengatasinya daripada tertuju kepada segala yang tercela.

b) Menjaga lidah daripada berkata-kata perkara yang sia-sia, dusta, fitnah, cacai maki dan menyinggung perasaan orang lain.

c) Menahan pendengaran dari mendengar segala sesuatu yang ditegah agama di mana perkara yang haram diucap adalah juga haram didengar seperti mengumpat dan sebagainya.

d) Mencegah tangan, kaki dan perut serta semua anggota badan daripada melakukan atau mengambil perkara yang haram.

iv) Seorang muslim hanya akan terbentuk melalui ibadah puasa yang ditunaikan dengan penuh penghayatan di mana bagi mereka yang berpuasa sekadar untuk menunaikan kewajipan tanpa memahami apa sebenarnya yang dituntut oleh agama maka mereka tidak akan dapat merasai kemanisan nikmat puasa tersebut malah puasa itu dirasakan sebagai satu bebanan yang terpaksa ditanggung.

v) Bulan Ramadhan adalah bulan di mana pada awalnya dijanjikan keampunan (maghfirah), pertengahannya rahmah dan akhirnya dijauhkan dari azab api neraka. Oleh itu setiap daripada kita haruslah berusaha untuk meningkatkan ketaqwaan kepada Allah S.W.T dan sentiasa mengingati-Nya dengan melakukan amalan-amalan baik di samping menjauhi segala sifat-sifat yang keji dan mungkar.

Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia